clock

Ponedjeljak - Petak 07:00 - 15:00

Dežurna služba 24h

mail

E-mail

info@zztmrs.rs.ba

location

Ulica Zdrave Korde 1

78 000 Banja Luka

Obavještenja

” S ljubavlju hrabrim srcima “

 Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” biće održana 28. decembra 2023. godine u Administrativnom centru Republike Srpske.

JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske, odnosno, osnivanjem laboratorije za HLA tipizaciju tkiva.

Opremanje novog, savremenog HLA laboratorija važan je korak u poboljšanju i unapređenju rada u JZU Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, ali je važno i za cijeli zdravstveni sistem Republike Srpske. Prateći situaciju u ovoj oblasti, svjedoci smo da je sve više naših sugrađana kojima je potrebna HLA tipizacija matičnih ćelija hematopoeze, a samim tim je neophodno uraditi HLA tipizaciju potencijalnih donora i formiranje registra donora. Sa osnivanjem ovog labaratorija omogućio bi se veliki napredak na polju transplantacione medicine u Republici Srpskoj.

Potrebno je posebno istaći zahvalnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je prihvatio da akcija ove godine ide u smijeru prikupljanja sredstava za osnivanje pomenute laboratorije.

U oviru akcije, u periodu od 15. do 28. decembra 2023. godine, biće aktivan i Mtel humanitarni broj 1411. Pozivom na navedeni broj , građani će biti u mogućnosti da podrže ovu akciju.

 

+ pročitaj više

14. juni 2023 – Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

14. juna se u svim zemljama proslavlja Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, povodom datuma rođenja Karla Lajdštajnera, pronalazača četiri osnovne krvne grupe (ABO sistem).

Ovaj dan je kreiran kako bi se podigla globalna svijest o potrebi za sigurnom krvlju i  istakne ključni doprinos i neizmjerna zahvalnost  dobrovoljnim davaocima krvi jer njihov plemeniti čin davalaštva predstavlja noseću ideju obilježavanja ovog datuma.

+ pročitaj više

Obavještenje za dobrovoljne davaoce krvi u vezi sa COVID-19 virusom

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj i sprovođenja vakcinacije protiv COVID-19, JZU Zavod za transfuzijsku medicinu RS je propisao nove preporuke za odabir davalaca i samog pristupanja davanju krvi, a sve u cilju sprečavanja prenosa SARS-CoV-2.

+ pročitaj više

Novi objekat transfuzije u Istočnom Sarajevu

U Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu 9.11.2020. otvoren je novi objekat za službu Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Novi objekat otvorili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan i direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija.

+ pročitaj više

Kontakt

JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske
Ulica Zdrave Korde 1, 78 000 Banja Luka

phone

+387 51 233 850

fax

+387 51 233 888 fax

mail

info@zztmrs.rs.ba